Бенямин Нетаняху стана първият израелски премиер, посетил Литва, съобщи БТА. Нетаняху

...
Бенямин Нетаняху стана първият израелски премиер, посетил Литва, съобщи БТА. Нетаняху
Коментари Харесай

Нетаняху стана първият израелски премиер, посетил Литва

Бенямин Нетаняху стана първият израелски министър председател, посетил Литва, заяви Българска телеграфна агенция.

Нетаняху беше посрещнат през днешния ден от литовския министър на външните работи Линас Линкевичус.

Посещението има за цел да балансира " не всеки път другарските връзки " сред еврейската страна и Европейски Съюз, като продължи доближаването с източните страни от общността, които му наподобяват по-малко благосклонни от западните, изключително в Организация на обединените нации.

" Желая да реализира равновесие в не всеки път другарските връзки на Европейския съюз с Израел, с цел да поддържаме по-справедливи връзки ", каза израелският министър председател в Ерусалим преди да замине за Литва.

По време на четиридневната си аудиенция ръководителят на израелския кабинет ще участва в среща на високо ниво във Вилнюс, на която ще се срещне още с премиера на Литва - Саулюс Сквернелис, на Латвия - Марис Кучинскис и на Естония - Юри Ратас.

В продължение на месеци Нетаняху предизвиква политическо доближаване с страните от Вишеградската група (Унгария, Полша, Словакия и Чехия), чиито националистически позиции нервират останалите страни от Европейски Съюз.

Израелският министър председател се пробва да сътвори политически съюз с страните, които бяха част от руския блок, против по-голямата част от западноевропейските страни, считани за по-малко благосклонни към Израел, изключително при гласувания в Организация на обединените нации, отбелязва Франс прес.

" Бях поканен на среща на върха на балтийските страни. Това демонстрира засилващите се позиции на Израел в света " сподели Нетаняху в известие, публикувано от неговата канцелария преди заминаването му.

В петък Нетаняху ще бъде признат от литовския президент Далия Грибаускайте.

Литва не последва Съединените щати в признаването на Ерусалим за столица на Израел и поддържа нуклеарната договорка с Иран, без значение от опълчването на Съединени американски щати и еврейската страна, напомня Асошиейтед прес.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР